torsdag den 6. januar 2011

Yellowstone 2

 Lidt flere flotte og dampende varme søer, som er flot farvet af de mineraler, der udskilles pga. den geotermiske aktivitet. Yellowstone er et af de eneste steder i verden, hvor man har et såkaldt hotspot under en kontinental-plade. De fleste andre hotspots er under oceanplader og laver vulkanske bjergkæder ved at sprøjte en masse lava ud under havets overflade, som til sidst danner et bjerg, der rager over havet og dermed bliver en ø. Hawaii-øerne er et godt eksempel på sådan et hotspot. Når man har et hotspot under en kontinentalplade har man et enormt potentiale for et altødelæggende vulkanudbrud, hvor hele jordskorpen i et stort område (Yellowstone er ca. på størrelse med Sjælland) eksploderer og skydes mange kilometer op i atmosfæren. Disse udbrud sker meget, meget sjældent. Faktisk ved man ikke hvornår sidste udbrud var, men man kan med sikkerhed sige at HVIS det sker, så bliver det katastrofalt for hele jordklodenm, da det kan ændre hele klimaet på jorden. Nå, nu løb leksikonet vist af med mig. Det eneste jeg ville sige var sådan set bare, at grunden til vi har geotermisk aktivitet her er pga. det der hotspot, som er et sted hvor jordens skorpe er så tynd at jordens indre kommer ud på overfladen.
 Men flot det er det jo uanset om man ved hvorfor=)
 Et par bison'er der hviler sig i middagssolen
 Dyrelivet er ikke bange overhovedet. Man kan komme meget tæt på store hjorte og bisoner, men indimellem går det galt. Folk kommer galt afsted, når de glemmer det er vilde dyr.

 Masser af egern over det hele
 Der skal laves bål ved lejren
 Man skal have øjnene åbne - særligt efter mørkets frembrud - da disse gutter vejer op til 1200 kg. og går lige hvor det passer dem.
 En stor flot Bisontyr
Kogende mudder er altid fascinerende
 Igen et billede af det betagende landskab, som sender minder tilbage til barndommen hvor jeg drømte meget om det vilde vesten, cowboys og indianere
 Der er rigtig mange flotte vandfald i Yellowstone. Dette hedder Upper Falls
 Her er vi ved Lower Falls, hvor vandstøvet fra faldet reflekterer en smuk regnbue
 Selve faldet.

 Et blik fra ovenfor faldet ned langs det der kaldes Grand Canyon of Yellowstone. Yellowstone floden som gennem årtusinder har karvet sig vej ned gennem sandstenene.
 I 1988 var der en enorm brand i Yellowstone. Fordi det er en Nationalpark bekæmpede man den ikke, men lod naturen råde. Det har resulteret i at man allerede 20 år efter kan se at skoven kommer ivrigt tilbage. Der er stor debat herovre om hvorvidt skovbrande skal have lov at råde eller ej, da de anses for værende en meget vigtig del af en naturlig skovcyklus. Samtidig har de jo åbenlyst negativ indflydelse på habitater - i hvert fald kortsigtet.
 To voksne bisoner til højre og en utrolig livlig kalv ude til venstre
 En aften jeg var på "bjørnejagt" kom jeg forbi denne flok kronhjorte som stod lige på den anden side af floden
En smuk solnedgang over Yellowstone. Der er noget magisk ved de solnedgange.
 Næste morgen indledes "jagten" atter. Vi skal simpelthen se den grizzly-bamse i fri natur
 Lidt græssende kronhjorte er der jo altid man kan kigge på

 Der holdes troligt udkig. Fot landskab, men ingen bamsefar
 Morgendisen sørger for mystikken
 Et billede taget igennem kiggerten efter vi har holdt øje med den samme brune klat ude i horisonten i et stykke tid... Spændingen stiger...
 Første gang vi med sikkerhed kunne fastslå at vi havde at gøre med en grizzly. Den karakteristiske bule over skuldrene afslører det. Ren muskulatur til når der skal langes en ordentlig lussing afsted. Dette øjeblik kildrede i maven... Spændingen var udløst. Vi fik vores grizzly
 Men som om det ikke var nok begyndte han pludselig at gå hen imod os.
 Efterhånden som det blev åbenlyst at der var en grizzly i farvandet stimlede folk sammen og han krydsede vejen lige midt imellem de to folkemængder.
 Efter han havde krydset vejen luntede han ned mod lavlandet...
..og efterlod kun fodspor i sandet. Glade og tilfredse besluttede vi os for at køre en dag tidligere end planlagt for dermed at nå Glacier National Park også. Vi satte kursen mod det nordvestlige hjørne af parken for lige at se lidt flere varme kilder inden vi kørte ud.
 Nåh, ja og så skal man jo lige huske at se sig for, for andre trafikanter.
 Mammoth Hot Springs
 Enorme, flotte landskaber af salte udskilt fra det varme vand

 Flotte skulpturer dannet over mange, mange år


 Det ligner landskaber fra Lord of the Rings eller et eller andet eventyr.

På en regnvåd dag kørte vi ud af Yellowstone efter nogle uforglemmelige dage med dyrelivet helt inde på kroppen. Next stop: Glacier-Waterton National Park, Montana

Ingen kommentarer:

Send en kommentar